Zien en doen

Zomerse wandelingen en mountainbike tochten

De ongerepte omgeving rondom Lergodset geeft je in de zomer vele mogelijkheden tot zwemmen, wandelen, fietsen, kanoën en vissen. Geregeld genieten de gasten ook van het spotten van wild zoals elanden, beren, otters en vossen.

Het wild spotten kan ook onder begeleiding van een ervaren gids. We helpen je graag  bij het regelen van een afspraak.

Op 10 minuten afstand bevindt zich Högforsen, één van de bekendste hardloopgebieden in Zweden, ook zijn er in dit gebied prachtige mountainbike routes.

In de naaste omgeving zijn diverse wandelroutes en meren met zandstrandjes te vinden.

Op www.naturkartan.se  vind je alle activiteiten uit de omgeving!

Voor georganiseerde activiteiten in onze prachtige vallei verwijzen we je graag door naar Ragunda Outdoor. Zij zijn gespecialiseerd in outdoor activiteiten. Bekijk de website!

Bezienswaardigheden in de buurt:

Döda Fallet 

De dode waterval is het resultaat van Zwedens grootste natuurramp. In 1796 liet Magnus Huss, door een technische ontwerpfout in het omleggen van de Indalsälven, het Ragunda Meer leeglopen. De overstroming die door de Indalsälven-vallei stroomde, verwoestte huizen, boten, bomen, molens, houtzagerijen, bruggen en visfaciliteiten. De schade die de ramp veroorzaakte was enorm. Het gevolg was dat Storforsen verdween en Döda Fallet was een feit.

Je kunt indrukwekkende wandelingen maken in en rondom het gebied. Omdat grote delen droog staan, zie je de effecten van de kracht van het stromende water. De moeite waard!

In de zomer is er een café met prachtig uitzicht en zijn er theatervoorstellingen in het openluchttheater. Voor meer info: www.dödafallet.se

Geopark Indalsälven

Het Geopark Indalsälven bestaat sinds 2022. Het vertelt over de geologie en de lange geschiedenis van de aarde. Er zijn ontzettend veel geologische vondsten gedaan in Ragundadalen. Op www.geoparkindalsalven.se vind je alle informatie over de bestemmingen! Leuk feitje: Het geopark hier in Ragunda Jämtland is verbonden met geopark de Hondsrug in Drenthe, Nederland.

Thais paviljoen

In 1897 bezocht de Thaise koning Chulalongkorn  Zweden op uitnodiging van de Zweedse koning Oscar II. Hierbij maakte hij ook een tocht naar Jämtland om de houtzagerijen te bestuderen. 100 jaar later was men nog zo onder de indruk van zijn bezoek, dat men besloot een herinnering aan dat bezoek op te richten. Het is een magnifiek gebouw geworden, met 24 karaats bladgoud en mozaïeken, wat er midden in het berkenbos zeer bijzonder uitziet.

Voor meer info: www.thaipaviljongen.se 

Jämtland ’s magische winter; langlauf tochten en sneeuwscooter safari’s 

In het magische winterlandschap van Jämtland zijn de mogelijkheden eindeloos. Skiën, schaatsen, curling en ijsvissen behoren tot de mogelijkheden in de directe omgeving. De echte winterliefhebber kan zich wagen aan een hondensledetocht  of een sneeuwscootersafari.

In het dorp zijn er prachtige, deels verlichte langlaufroutes en een rodelbaan te vinden. Tijdens een langlauftocht kun je eventueel een eland tegenkomen.

Aan het einde van de dag kun je heerlijk ontspannen in onze sauna.

De noordelijke ligging en vele winterse activiteiten maakt het verblijf in Lergodset een prima uitvalsbasis. Van oktober tot en met maart is het Noorderlicht, aurora borealis, een onvergetelijke ervaring die, als je geluk hebt, vanuit je slaapkamerraam te zien is…

Verken Kullstabacken dichtbij Lergodset

De skipiste Kullstabacken ligt op nog geen 1,5 km afstand van Lergodset. De piste heeft een hoogte van 220m en de lengte is 1250m. Voor de beginners is er een kinderpiste. Alle benodigdheden voor een dagje skiën is er te huur. Voor meer info: www.kullstabacken.se 

Onderaan de piste is er een gezellig lunchcafé.

Avontuurlijk sneeuwracen

Hammarstrands Rodelklubb heeft de enige kunstbaan van Zweden voor rodelen, bobsleeën en skeleton. Tevens is er een natuurlijk parcours van 1200m lang, de baan slingert van de berg af speciaal voor sneeuwracers en alpine rodelen. Durf jij met hoge snelheid naar beneden te gaan? Het is een geweldige ervaring voor groot en klein!

Voor meer info : www.hammarstrandsrk.se 

Winterpret in Vinterparken

Op ruim een uur rijden van Hammarstrand vind je Vinterparken. In de wintermaanden, als de diepvries kou er is, opent Östersund, gelegen aan het Storsjön, zijn “deuren” voor het bruisende Vinterparken. Hier kun je grotendeels gratis van alles doen en beleven op het ijs van het grote meer. Schaatsen, langlaufen, workshops ijssculpturen, sledetochten, wandelen, je kunt het zo gek niet bedenken. Er is voor het hele gezin wat te doen. Er staan strandstoelen om heerlijk van de zon te genieten en er zijn vuurplaatsen om je eigen lunch te grillen. Kortom het bruist hier van de gezelligheid! Voor meer informatie: www.vinterparken.se 

Meer informatie over activiteiten in de prachtige Ragundavallei kun je hier vinden: www.ragundadalen.se